Coilovers – vad är det egentligen och varför kan man behöva dessa?

Är du intresserad av biltillbehör och styling av din bil har du förmodligen stött på begreppet coilovers. Jag har sett ordet mängder av gånger men har inte riktigt förstått vad det är och varför man ska använda dem.

Kort sagt är coilover en kombinerad stötdämpning och fjädring i en enda enhet. Med coilovers kan du justera bilen i höjdled vilket är populärt om man håller på med bilstyling. Vissa finare kit av coliovers har dessutom en funktion för att justera hårdheten av stötdämpningen. Detta är bra om du tänker köra på bana.

Det bästa med coilovers är att du kan justera dem precis som du vill ha dem. Om du använder vanliga sänkningsfjädrar kan du inte höja bilen igen, men med coilovers kan du sänka bilen när det är varmt och torrt och sedan höja den igen när vintern kommer med sämre väder.

Vill du bara sänka bilen och inte ha någon möjlighet till olika justeringar är det bättre att köpa sänkningsfjädrar som är mycket billigare.

Oftast är kvalitetscoilovers ganska dyra, men om du verkligen utnyttjar alla funktioner kan det vara väl värt att ta den investeringen. Vill du vara säker på att hitta coiloverkit till just din bilmodell, behöver du vänta dig till någon av de större företagen inom biltillbehör.

Söker du BMW e91 coilovers, eller kanske coiloverkit till Volvo S80? Du kan hitta det mesta i större nätbutiker och få en snabb leverans. Men om du inte är ordentligt kunnig är det bättre att du lämnar över monteringen till en bra bilverkstad som verkligen vet vad de gör.

Lycka till med ditt inköp av coiloverkit till bilen. Är du intresserad av din bil och dess väghållning så kommer du bli mycket nöjd när du kan justera bilen just så som du vill ha den.