När kollade du din bromsvajer senast?

Jag har kört en del med både husvagnar och släpkärror bakom bilen, och i regel så är det inga bekymmer. Allt har gått bra och allt är perfekt till den dagen det inte är det. Då kan en liten attiralj som inte gör sitt jobb förändra allt på en sekund. I mitt fall handlar det om när bromsvajern på min hyrda släpkärra plötsligt gav upp.

Från söndagskörning till dikeskörning på en bråkdels sekund

En söndag som så många söndagar tidigare. Jag hade hyrt ett släp, samlat ihop en hög med ris som skulle till återvinning tillsammans med gammalt otjänligt virke. Det var ett hyfsat tungt lass, men långt ifrån maxlast och kanske till och med lite lättare än vad jag brukar ha bakom bilen. Färden går bra ända tills en hare hoppar upp på vägen. Jag vill inte köra på den utan bromsar in rätt så kraftigt. Men istället för att mjukt sakta ner tappar jag kontrollen på ekipaget och efter ett par sekunder som kändes som en evighet hamnade jag i diket. Släpkärrans bromsvajer hade brustit och all tyngd från släpkärran, som skulle ha hanterats av påskjutsbromsen,  hamnade på bilen, och det kunde inte jag hantera. Detta resulterade i ett besök i diket. Både jag och bilen klarade oss bra, men det var inte något jag vill uppleva igen.

Service, underhåll och kvalitet kan man inte överskatta

Undermålighet i något av detta, eller kanske ren otur gjorde att bromsvajern inte gjorde sitt jobb, och det var en bra läxa för mig. Numer sitter det en Bromsvajer från Valeryd  på husvagnen.

Efter olyckan försökte jag sätta mig in lite i bromsvajrar och de har en vajer som är klädd i nylon för att skydda mot stenskott och slitage. Jag gillar det extra fokuset på säkerhet.

En del tycker säkert att det är överdrivet, men som sagt, jag vill aldrig hamna i diket igen, och kan jag påverka oddsen något lite så gör jag gärna det.